Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

NEGATÍV VÉLEMÉNYSZABADSÁG? – A történelem hamisítására adott reakció kérdése a „Lengyel halál táborok” kifejezés médiában használt módjáról

április 6 @ 10:00 - 12:00

Az előadás, valamint a hallgatókkal és a tudósokkal folytatott beszélgetés során a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság 2018. július 19-i ítéleteit, és az alsóbb fokú bírósági ítéleteket tárgyalták a résztvevők a Krakkói Fellebbviteli Bíróság vonatkozó ítéleteinek szemszögéből (2016. december 22. és 2021. március 23.) valamint az Európai Bíróság főtanácsnokának 2021. február 23-án tett véleményének tükrében.

A Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elutasította a krakkói Fellebbviteli Bíróság ítéletének végrehajtását. A jogalap a német közrendi záradékra (ordre public) hivatkozott, amelyet a Brüsszel I. rendelet ír elő.

Az eset középpontjában a második világháború idején az auschwitzi koncentrációs táborban raboskodó Karol Tandera személyiségi jogainak megsértése szerepel, egy a “Verschollene Filmschätze 1945. Die Befreiung der Konzentrationslager” (A film elveszett kincsei 1945.- A koncentrációs táborok felszabadítása) dokumentumfilmben tett kijelentés miatt, amelyet 2013 júliusában tettek közzé a Zweites Deutsches Fernsehen honlapján.

A bejelentés a „lengyel majdaneki és auschwitzi koncentrációs táborok” kifejezést használta a „náci (vagy német) majdaneki és auschwitzi koncentrációs táborok” helyett.

A Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elemzett ítéletének jogalapja a német közrend (ordre public) nyilvánvaló megsértése volt a Brüsszel I. rendelet 34. cikkének (1) bekezdése és 45. cikkének (1) bekezdése alapján, valamint a „szólásszabadság” negatív aspektusa, mint alkotmányos jog, amelyet a német Alkotmány 5. cikkének 1. bekezdésének 1. mondata szabályoz. 

Az elemzés tárgyalja az alapjogok nemzetközi szintű alkalmazását, a német alsó fokú bíróságok eseteinek és a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság ítéleteinek értékelését magánjogi és közjogi szempontból, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátait is érintve (Emberi Jogok Európai Egyezménye 10. cikk).

Részletek

Dátum:
április 6
Időpont:
10:00 - 12:00

Helyszín

Online előadás