Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Vitaindító az Európa jövőjéről szóló konferenciához: az intézményközi megállapodás perspektívái, tagállami és intézményi elvárások

2020.06.25. @ 10:00 - 13:15

Az Európai Unió égisze alatt ősszel induló Európa jövője konferenciasorozat apropójából az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet egy bevezető online kerekasztal-beszélgetést tart 2020. június 25-én, 10:00 órai kezdettel angol nyelven. A beszélgetés témája az Európa jövője konferenciasorozattal kapcsolatos elvárások, külön kiemelve a tagállamok várakozásait, illetve a polgárok részvételének biztosítását a konferencia menetének meghatározásában.

A kerekasztal-beszélgetés az alábbi Facebook-oldalon követhető 2020.06.25. (csütörtök) 10:00 és 13:15 között:  https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/

A kerekasztal beszélgetés hátteréről és programjáról bővebben itt.

A konferenciáról készült videófelvétel megtekinthető itt

A konferenciáról bővebben

Az európai integráció belső és külső kihívásairól, valamint a jövőjéről 2017 óta kezdődött újabb párbeszéd az Európai Unió (a továbbiakban: EU) keretei között. A párbeszéd folytatását a 2019-ben mandátumukat megkezdő uniós intézmények már kiemelt célként tűzték a zászlajukra. Ennek megfelelően Ursula Von der Leyen még az Európai Bizottság elnökjelöltjeként ismertetett programjában hangsúlyos részként emelte ki az „Európa Jövőjéről szóló Konferenciát” (a továbbiakban: Konferencia), amelynek pontos célját és témaköreit a három fő uniós intézménynek kell meghatároznia, míg tartalmának kidolgozásában az európai polgároknak is jelentős szerephez kell jutniuk. Az Európai Tanács a 2019. december 12. napján kelt következtetésében szintén kitért a Konferenciára, kiemelve a polgárokkal való széleskörű konzultáció, valamennyi tagállam egyenlő mértékű részvételének, valamint az intézményközi egyensúly megőrzésének a jelentőségét. Az Európai Tanács számára kiemelt jelentőségű, hogy a Konferencia hozzájáruljon a szakpolitikák kimunkálásához, és ennek fényében kérte fel a horvát elnökséget arra, hogy dolgozza ki a Konferenciára vonatkozó részletes tanácsi álláspontot. Az Európai Parlament 2020. január 15. napján fogadta el álláspontját, amelyben saját magának szán vezető szerepet a Konferencia során. A COVID-19 járvány következtében a Konferencia kezdését elhalasztották, előreláthatólag ősszel, a német elnökség alatt kerülhet megindításra.

A három fő uniós intézmény által felkarolt Konferencia célja az európai integráció irányának és intézményi szerkezetének újragondolása. A Konferencia ennek megfelelően egyfajta önvizsgálatra nyújt lehetőséget Európában, amelynek megindítását az Európa-szerte zajló választásokból is kitűnően elsősorban az uniós intézmények által megfogalmazott politikai prioritások és az uniós polgárok elvárásai között kitapintható különbségek indokolnak. Ezt erősíti, hogy az európai integráció sikerei mellett az EU működésének és fellépésének hatékonyságát számos területen övezi kritika.

The official summary of the conference in English can be found here

Minszter Úr és Miniszter Asszony

Részletek

Dátum:
2020.06.25.
Időpont:
10:00 - 13:15