Küldetésünk

A Program célja

A szükséget szenvedő, üldöztetésnek kitett vagy humanitárius katasztrófák sújtotta területen élő embereket és közösségeket megsegítse, a helyben maradásukat támogassa, a szabad vallásgyakorlás védelmét előmozdító projekteket támogassa, különös tekintettel az üldözött keresztény és más vallási kisebbségek, továbbá veszélyeztetett közösségek értékmegőrzésére, helyben maradására, illetve az ezen célokat szolgáló adományok nyújtása humanitárius segítségnyújtás keretében.

A Program missziójának egyik részeként nem hallgathatjuk el azt a népirtást, amely az apostoli alapítású keresztényeket és más vallási, etnikai kisebbségeket éri ma a világban. A vallásuk miatt diszkriminációt szenvedő emberek több mint 50 százaléka ma keresztény. A 21. század egyik legelhallgatottabb tragédiája az üldözött keresztények ügye, évente mintegy 245 millió ember szenved üldöztetést azért, mert Krisztus követőjének vallja magát. 2018-ban 4150-nél is több keresztényt gyilkoltak meg hitéért. Magyarország az üldözött keresztények hangja kíván lenni és segélykiáltó hangjuk felerősítésére törekszik a különböző diplomáciai fórumokon és a nemzetközi közvélemény előtt, a cinkosan hallgató nyugati világ felé.

A Program alapelvei:

  • a humanitárius válságok létének, kiváltó okainak és természetének feltárása és megnevezése,
  • a krízisterületek vallási és etnikai sokszínűségének megőrzése,
  • a humanitárius válsággal fenyegetett közösségek helyben való maradásának támogatása, hozzájárulás a migrációt is előidéző folyamatok megszűntetéséhez.
  • közvetlen és helyben történő segítségnyújtás.

A Hungary Helps Program egyedülállósága abban rejlik, hogy teljes mértékben törekszik igazodni az üldözött közösségek igényeihez. Ennek megfelelően a közösségek képviselői, egyházi vezetői által jóváhagyott célra ad támogatást, minden esetben mérlegelve, hogy milyen mértékben segíti elő az adott projekt e közösségek megmaradását a válságokkal sújtott területeken. Magyarország nem a jelentős működési és átláthatatlan adminisztrációs költségekkel operáló nagy nemzetközi segélyszervezetek által lebonyolított projektjeiben való részvételre fordítja a humanitárius segítségnyújtásra szánt összegeket, hanem azt közvetlenül a bajba jutottak számára adományozza.