Az ICC 25 éve: Tanult, megtanulható és megtanulhatatlan tanulságok

dátum: 2023. szeptember 04. - 2023. szeptember 05.

helyszín: Budapest

előadók: Ede János Szilágyi, Péter Kovács, Bertram Schmitt, Milan Škulić, Maja Munivrana, Barbara Janusz-Pohl, Tamás Ádány, Réka Varga, Tamás Hoffmann, Marcin Wielec, Suncana Roksandić, Nóra Béres, Sarah Pellet, Szymon Pawelec, András Hárs, Katarina Smigova, Rutvica Rusan, Cocou Marius Mensah, Gábor Kecskés, Marcin Rau, Rebecca Lilla Hassanová

moderátorok: Anikó Raisz, Ede János Szilágyi, Gábor Sulyok, Márta Benyusz, Éva Grünwald, Katarzyna Zombory, Nóra Béres

témák: The ICC at 25

A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet a Közép-európai Akadémiával közösen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútuma hatálybalépésének 25. évfordulója alkalmából konferenciát szervezett a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás aktuális kihívásaira fókuszálva.

Noha kétségtelen, hogy a Római Statútum elfogadása jelentős sikert jelentett a nemzetközi közösséget érintő legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői büntetlenségének megszüntetése terén, az ICC-nek még hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy teljesíteni tudja statútuma által ráruházott mandátumát.

Így jelen konferencia teret biztosít az ICC állandó problémáinak megvitatására, többek között a joghatósággal, a komplementaritással, az ENSZ Biztonsági Tanácsával való kapcsolatával, az immunitással, az államokkal való együttműködéssel – különös tekintettel Afrikára – és a szelektív igazságszolgáltatással összefüggésben, miközben az ICC előtt álló legújabb kérdéseket is száma veszi. Összességében véve a konferencia az ICC eddigi eredményeinek mérlege kíván lenni, az akadályok leküzdésére irányuló lehetséges megoldási javaslatokat is előrevetítve.

A konferencián való részvétel előzetes meghíváshoz kötött. A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a nem szabályszerű regisztráció esetén a rendezvényre történő belépést megtagadják.

A konferencia programja:

icc-program-3

Az előadásokról készült felvételek:

További videók:

Az első napról készült képek:

A második napról készült képek:

Share This