Lengyel-Magyar Kutatási Platform

2022. június 27.

A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet (MFI) és a Lengyel Igazságügyi Intézet (Instytut Wymiaru Sprawiedliwości – IWS) 2021. május 10-én tartotta a Lengyel-Magyar Kutatási Platform (Polish-Hungarian Research Platform) közös nyitó rendezvényét. A projekt a lengyel igazságügyi minisztérium támogatásával valósul meg, mint a Közép-európai Professzori Hálózat lengyelországi ága, és várhatóan 2021. december 31-ig fog jelen formájában működni.

Az IWS által Varsóban, hibrid formában (személyes részvételen alapuló, online is követhető) megrendezett nyitó eseményén beszédet mondott a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Dr. Marcin Romanowski , az IWS vezetője, Dr. hab. Marcin Wielec, az IWS vezető-helyettese, Prof. Dr. Paweł Sobczyk, valamint Prof. Dr. Szilágyi János Ede, az MFI vezetője. A nyitórendezvényen, online formában tiszteletét tette Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke is.

A Kutatási Platform négy különböző témakörben és ennek megfelelően négy kutatócsoport keretei között végzi kutatásait:

(a) Alkotmánymódosítás – különös tekintettel az európai integráció és alkotmányos identitás kérdésére,
(b) Jogállamiság,
(c) Közigazgatási bíráskodás,
(d) Igazságszolgáltatás hatékonysága).

A kutatások eredményeként – több témához kapcsolódó szakmai rendezvény megszervezése mellett – az egyes csoportok egy-egy könyvet is megjelentetnek a szélesebb nemzetközi közönség számára.

A nyitó ünnepségen jelen voltak mind a két ország képviselői, az induló platform tagjai, így a lengyel részről többek között Prof. Grzegorz Pastuszko és Prof. Artur Mezglewski, míg a magyar oldalról többek között Prof. Dr. Patyi András, Prof. Dr. Schanda Balázs és Prof. Dr. Varga Csaba.

Share This