Maastricht 30

2023. június 19.

A Közép-európai Akadémia és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet „Maastricht 30” nemzetközi konferenciát szervez, amely Budapesten kerül megrendezésre 2023. június 29-30-án.

A Maastrichti Szerződés hatálybalépésének 30. évfordulója alkalmából érdemes egy pillantást vetni a korszakot meghatározó politikai diskurzusokra, és megvizsgálni, hogy milyen célok valósultak meg ebben a kivételes történelmi időszakban. Az adott időszakban két fő célt határoztak meg: egyrészt az integráció folyamatos belső elmélyítését, ezen belül a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozását – amelynek megvalósítását az egységes belső piac kiépítése tette lehetővé –, másrészt a folyamatos földrajzi növekedés doktrínáját, azaz az újabb és újabb tagállamok felvételét.

A tervezett konferencián e célok öt – a kor politikai diskurzusához is kapcsolódó – alpontra bontva kerülnek tárgyalásra: (1) alkotmányos identitás kontra „egyre szorosabb egység”; (2) a GMU jövője; (3) a földrajzi bővítés dilemmái, azaz hol vannak az EU bővítésének végső geopolitikai határai; (4) intézményi reformok az Európa jövője konferencia kapcsán; (5) az Unió energiapolitikájának értékelése.

A konferencián való részvétel előzetes meghíváshoz kötött. A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a nem szabályszerű regisztráció esetén a rendezvényre történő belépést megtagadják.

Share This