Mádl Ferenc: Tudós és államférfi – Könyvbemutató a Sándor-palotában

2023. július 10.

2023. július 5-én került sor Domaniczky Endre Mádl Ferencről szóló könyvének bemutatójára. A Sándor-palota tükörtermében megtartott telt házas rendezvény házigazdája Novák Katalin köztársasági elnök volt, aki köszöntőjében méltatta neves elődjének – az első magyar konzervatív államfőnek – szerteágazó közéleti tevékenységét, a magyar, a közép-európai és nemzetközi ügyek iránti érdeklődését és elkötelezettségét. Mádl Ferenc „ízig-vérig diplomata volt” – emelte ki.

Az elnöki köszöntő után a jelen lévők két komolyzenei darabot hallgathattak meg a Bécsi Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei, az Abouzahra-testvérek, Amira és Mariam tolmácsolásában.

A könyv témájának – Mádl Ferenc életútjának és munkásságának – bemutatására és értékelésére kerekasztal-beszélgetés formájában került sor, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, Trócsányi László, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet tiszteletbeli elnöke és Domaniczky Endre, a Mádl Ferenc Intézet vezető kutatója, a könyv szerzője részvételével. A beszélgetés moderátora Gróh Gáspár, a Magyar Szemle főszerkesztője, Mádl Ferenc köztársasági elnök utolsó személyi titkára volt.

A könyv második része, amely többek között Mádl Ferenc fiatalkori, kéziratban maradt írásaiból is tartalmaz egy válogatást, várhatóan 2024 elején jelenik meg. A Mádl Ferenc Intézet távlati tervei között szerepel egy angol nyelvű életrajz elkészítése is.

A könyvbemutatóról bővebb információk:

Share This